неділя, 28 січня 2018 р.

Школа для батьків: як впоратися з дитячими ревнощами?

Психологи вважають, що почуття ревнощів, яке виникає у дитини, – цілком природне. Але якщо слідом за ревнощами проявляються агресія і злість по відношенню, наприклад, до молодшого брата чи сестри, то батьки обов’язково повинні розібратися в причинах такої поведінки і допомогти дитині впоратися з цією непростою ситуацією. Як поводитисябатькам в такому випадку, розповіла дитячий психолог Ганна Румянцева.
Позначте час, який ви будете проводити з малюком. Обговоріть, чим ви будете займатися з ним разом. Цей час батьки повинні проводити тільки з дитиною: читати книги, малювати, займатися спортом або грати на дитячому майданчику. Ні в якому разі не можна обманювати очікування дитини. Якщо ви точно знаєте, що в цей день присвятити дитині час не вийде – не обіцяйте цього. Інакше ви просто підірвете свій авторитет в її очах.
Психолог Ганна РУМЯНЦЕВА«Якщо ви будете проводити з малюком хоча б кілька годин на день, то він знову відчує свою значимість, зрозуміє, що його люблять і приділяють йому увагу. Якщо виходить провести з малюком більше часу, – зробіть це. Якщо на тижні не вдається викроїти достатньо часу для занять з дитиною, то обов’язково компенсуйте брак уваги на вихідних».
Якщо в родині відбулися зміни, постарайтеся зберегти старий уклад життя наскільки це можливо. З появою в сім’ї брата чи сестри для старшої дитини все повинно залишитися, як раніше.
Діти – великі консерватори. Вони не люблять, коли хтось або щось вторгається в їх звичне життя. З появою в сім’ї другої дитини намагайтеся, як і раніше, в повному обсязі приділяти увагу старшій, навіть якщо це зробити дуже складно. Якщо в родині заведено, що, наприклад, по неділях ви всією сім’єю граєте в настільні ігри – постарайтеся зберегти цю традицію. Дитина і надалі повинна відчувати близький зв’язок з батьками: казка перед сном, секрети і обговорення денних пригод в дитячому садку.
Психолог Ганна РУМЯНЦЕВА: «Запропонуйте старшій дитині піти на прогулянку в парк чи на дитячий майданчик і візьміть з собою молодшу. Поки вона буде спати в колясці, ви зможете присвятити час старшій, зробивши дві корисні справи одночасно».
Надайте дітям особистий простір. На думку психолога, у кожної дитини в будинку повинна бути своя кімната, своя зона комфорту. Якщо діти живуть в одній кімнаті, потрібно зонувати приміщення, щоб кожна дитина розуміла, що саме тут її зона комфорту і вторгатися в чужий простір можна тільки з дозволу його господаря.
Психолог Ганна РУМ’ЯНЦЕВА: «Те ж саме стосується двоповерхового ліжка. Якщо старша дитина спить на верхньому «поверсі», а молодша – на нижньому, то і вдень старша повинна забиратися наверх, а молодша відпочивати на своєму «поверсі». Ліжко для дітей – це теж зона комфорту і відпочинку».
Не нав’язуйте звання «старшої». Дуже часто трапляється, що з появою в сім’ї другої дитини, перша автоматично перетворюється в «старшу», незважаючи на те що їй самій всього два або три рочки і вона не менше за молодшу дитину потребує батьківської турботи та любові. Не можна говорити дитині: «Ну ти ж старша», «Ти повинна». Дитина не розуміє, чому з появою ще одного члена сім’ї вона комусь щось винна. Чому її утискають, кажучи, що вона повинна почекати або потерпіти тільки тому, що вона – старша.
Психолог Ганна РУМ’ЯНЦЕВА: «Неправильно, коли батьки нав’язують дітям правила або певну манеру поведінки. Якщо дитина сама відчує, що готова піклуватися про молодшого брата чи сестру, тоді батьки можуть її похвалити і сказати, що так і треба, адже вона – старша. Якщо малюк не хоче допомагати доглядати за молодшою ​​дитиною, то не потрібно його примушувати це робити. Це тільки погіршить ситуацію».

Немає коментарів:

Дописати коментар